Historiaa


ULVILAN ELÄKKEENSAAJAT 40 VUOTTA 1973 - 2013

26.3.1973 Yhdistyksen alkuun saattama henkilö Martti Rusola keräsi 20 henkilöä Vanhankylän työväentalolle perustavaan kokoukseen. Työväenyhdistyksen naisjaosto tarjosi kokouskahvit. Perustajajäsenet ovat poistuneet keskuudestamme, mutta silloinen kahvinkeittäjä ja työväenyhdistyksen naisjaoston puheenjohtaja Mirja Tuomola voidaan laskea perustajajäseniin.

Yhdistyksen nimeksi tuli Ulvilan seudun Eläkkeensaajat. Vuonna 1982 nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa Ulvilan Eläkkeensaajat.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi Martti Rusola. Hänen jälkeensä ovat puheenjohtajina toimineet Väinö Tähtinen, Otto Raita, Pentti Tuomola ja Pentti Kivento. Vuonna 2008 pidetyssä syyskokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi ensimmäisenä naisena valittiin Kirsti Valtala, hoitaen puheenjohtajan tehtävää edelleen.

Yhdistyksen sihteereinä ovat vuosien varrella toimineet Vilho Härmä, Helvi Laakso, Pentti Tuomola, Toivo Lepistö, Pekka Saarenmaa, Heidi Järvensivu, Pentti Kukkasmäki, Reijo Lehtomäki ja Mirja Tuomola. Vuodesta 2005 sihteerin tehtävää on hoitanut Anna-Liisa Salomäki.

Yhdistyksen taloudenhoitajina ovat toimineet Pekka Saarenmaa, Erkki Hämäläinen ja vuodesta 2010 elokuusta Hannele Pohjavirta, jatkuen edelleen.

Pääemäntinä Mirja Tuomola, Lahja Kivento ja Anneli Räikkönen.

Yhdistyksellä on vuosikymmenien aikana ollut asialleen uskollisia ja osaavia henkilöitä, niin toimihenkilöissä kuin myös johtokunnissa. Sääntömuutoksella johtokunta muutettiin hallitukseksi vuonna 2011 EKL:n liittokokouksessa.

Arvostuksena eläkkeensaajien hyväksi tehdystä työstä olemme vuosien aikana voineet jakaa hopeisia ja kultaisia ansiomerkkejä. Pentti Tuomola kutsuttiin Ulvilan Eläkkeensaajien kunniapuheenjohtajaksi 9.12.2004 pidetyssä joulujuhlassa Vanhankylän Työväentalolla.

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä edunvalvojana sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi. Tuoda jäsenille virkistystä ja mahdollisuuksia yhdessäoloon. Tavoitteena on päästä hetkeksi irti jokapäiväisistä rutiineista, sekä tarjota tietoa eläkkeensaajien asioista ja oikeuksista.

Yhdistyksen perustoimintaa on parillisen viikon torstaina kerho, joka on jatkunut alusta alkaen tähän päivään. Perustavan kokouksen jälkeen toiminta jatkui vilkkaana Työväentalolla. Ja vieläkin kutsut ja joulupuurot kerää jäsenistön Työväentalolle. Kerhojen kokoontumispaikkoja ovat olleet Kaskelotti, Loimaranta, Friitalan Kerhotalo, sekä joulukuusta 2012 on paikkana ollut Ikäihmisten kohtaamispaikka Santra.

Kiitos maininnan ansaitsee Ulvilan kaupunki, joka on veloituksetta osoittanut tiloja järjestöjen käyttöön.

Kerhoissa on vieraillut luennoitsijoita eri aloilta mm. terveydenhoito- ja pankkialalta. Euroon siirtyminen 2002 alussa ja voimaan tuleva vanhuspalvelulaki, terveys ja kuntauudistus on herättänyt paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä. Eläkkeensaajat ovat aikaansa seuraavia ja asioihin kantaa ottavia. Kanervakodon alasajoa perusturvan toimesta ei vieläkään ymmärretä.

Virkistystä arkeen on tuonut suositut laivaristeilyt Ruotsin ja Tallinnan suuntaan. Näillä matkoilla ollaankin yötä pois kotoa, jota ei kotimaan matkoilla tehdä. Päivän matkat ovat tänä päivänä suositumpia ....... illaksi kotiin.

3. Piirin teatteripahtumiin on osallistuttu voimiemme mukaan. Matkaa on tehty yhteistyössä Nakkilan Eläkkeensaajien kanssa, myös pyöräillen. Toimimme isäntinä kun 3 piirin kesätapahtuma järjestettiin Ulvilassa Ravanin juhlahallissa 2010. Tapahtuma keräsi piirien alueelta 450 juhlijaa. Tunnollinen ja ahkera talkooväki työsti maukkaat tarjottava. Esitetyt ohjelmat, arpajaiset sekä lopuksi järjestetyt tanssit saivat kiitosta osallistujilta. Olimme onnistuneet juhlan järjestäjinä, vieraat lähtivät kotimatkalle tyytyväisinä päiväänsä.

Piirin tapahtumista on myös jo perinteeksi tullut kirkkopäivä, joka aloitettiin Ulvilassa 1994. Ulvilan kirkossa kuultiin voimakasta veisuuta 6.5.2008, kun Eläkkeensaajien kirkkopäivää kokoontui viettämään 200 vierasta. Kirkkoherra Marianne Känän saarna ja Ulvilan kirkkokuoron esitykset vakavoitti kuulijat.

Yhteistyö seurakunnan kanssa on ollut merkittävä henkisen jaksamisen lähde. Kirkkopyhää, sekä eri tilaisuuksissa seurakunnan edustajan läsnäolo on vuosien perinne.

Kansainvälistä toimintaa vuosien varrella on ollut vierailut Ulvilan ystävyyskaupungin Suure-Jaanin eläkeläisten vieraina. Vastavuoroisesti on toimittu ja vastattu vieraiden hyvinvoinnista, majoituksen ja ruokailujen järjestämisestä. Elokuussa 2012 Ulvila päivillä ja Hansa markkinoilla vieraili 30 eläkeläistä Suure-Jaanin ympäristökunnista 3.-5.8.2012. Hoidimme kiitettävästi meille annetun tehtävän 3  päivän ajan.

Vuosien kuluessa olemme olleet monessa mukana. Vanhankylän Työväentalon kalusto uusittiin 1995, Olimme mukana tuolien ja pöytien hankinnassa 500 eurolla. Talon remontin aikana autoimme yhdistystä eri talkoissa. Voidaan mainita, hyvä yhteishenki on ollut vuosien varrella voimavaramme.

Laulu on ollut päiviemme ilo -- Laulu-ja ohjelmaryhmää johtaa Mikko Saranen, säestäjänä Rauno Pirttijärvi.

Matkailuvastaava toimi pitkään Vilho Porkka.

Ulvilan Eläkkeensaajien kantavana voimana on ollut vuosien toimineet keittiöryhmät. Toiminnallaan he ovat kerhoissa ja eri tilaisuuksissa kartuttaneet varoja yhdistyksen toiminnan ylläpitämiseksi.

Meillä on takana henkisesti rikkaita vuosia. Vuosien aikana olemme hiljentyneet kunnioittamaan useiden veteraanien muistoa.

Kiitos heille, jotka tämän toiminnan aloittivat.

Käymme yhdessä ain ... seuravalle vuosikymmenelle 165 jäsenen voimin.


Lähde: Yhdistyksen pöytäkirjat

Historia 25 vuotta - Heidi Järvensivu
Historia 35 vuotta - Mirja Tuomola

Tietoja kerännyt hallituksen jäsenet:
Teuvo Lammi
Jouko Viljanen
Anna-Liisa Salomäki

 

Yhdistyksen toimihenkilöt
kautta aikojen

Puheenjohtajat

Martti Rusola
Väinö Tähtinen
Otto Raita
Pentti Tuomola
Pentti Kivento
Kirsti Valtala, edelleen

Sihteerit

Vilho Härmä
Helvi Laakso
Pentti Tuomola
Toivo Lepistö
Pekka Saarenmaa
Heidi Järvensivu
Pentti Kukkasmäki
Reijo Lehtomäki
Mirja Tuomola
Anna-Liisa Salomäki, edelleen